Ekstazi - Forum

Ekstazi - Forum


Novi Post Lista Korisnika Pravilnik Pretraga RSS
Page 1 of 11
Forum » Medicina » Zlo Koje Ubija - Droga » Ekstazi
Ekstazi
Dr_feelgoodDate: Nedelja, 01/04/2012, 13.58 | Poruke # 1
Poruke: 2
Nagrade: 2
Reputacija: 43
Status: Offline


Ekstazi (ecstasy) je popularni naziv za MDMA (3,4- metilendioksi-N-metamfetami) - polusintetičku psihoaktivnu supstancu koja ima psihostimulativna svojstva amfetamina i halucinogene efekte meskalina. Pripada A klasi dizajniranih droga (dizajnirane droge su supstance sa psihoaktivnim svojstvima koje se prave izmenom molekularne strukture neke već poznate psihoaktivne supstance ili mešanjem nekoliko PAS koje u novoj kombinaciji stvarajući sasvim novu supstancu, sa novim efektima). Proizvodi se u obliku kristalno belog praha, na tržište se obično plasira u kapsulama, tabletama ili u prahu. Najčešće se konzumira oralno ili ušmrkavanjem, ređe ga je moguće naći i u obliku rastvora za injekcionu upotrebu.
Ekstazi se na ulici još naziva i ekser, eks, I, bombonice …

-E sve ovo gore rečeno je tačno, ali šta smo iz ovoga saznali? Ništa. Ovo je samo gomila stručnih skraćenica koje u principu nikoga preterano i ne interesuju. Najbitnije iz ovoga sledi dole.

Dejstvo:

Ekstazi je droga koja ima višestruko pogubno dejstvo po kompletno ljudsko telo. Uzima se oralno, pošto se i prodaje u obliku tableta (najčešće imaju neku sličicu ugraviranu na gornjem licu), a cena mu je jako pristupačna (oko 250-300 dinara) po tableti. Sličica označava i vrstu tabletice i svaka ima različitu jačinu (sličice mogu biti raznovrsne, npr. betmen, formula, ferari, miki maus, itd...). Dejstvo ekstazija počinje 20-40 minuta od momenta konzumiranja. Osećaj je momentalan sa izuzetno jakim intenzitetom udarnog talasa koji kao grom iz vedra neba udara, i kreće iz stomaka, da bi za par sekundi obuzeo celo telo. Iz normalnog stanja bukvalno bez ikakvog upozorenja, osim kratkotrajnog trenja koje uglavnom dolazi iz stomaka, korisnika obuzima takva bura emocija, snage, i zbunjenosti, da u prvih pola sata nemate pojma šta vas je snašlo. Počinje sa treperenjem pred očima i jakim zatezanjem vilice (grčenje). Osećaj je toliko jak i bukvalno celo telo treperi tako da nemate mira da stojite normalno, već morate da se krećete. Zbog ovakvog dejstva ekstazi je droga koja se najviše koristi na rave, trance i ostalim žurkama ovog tipa muzike. U našem regionu najveća je potrosnja ove droge za vreme festivala EXIT i procene su da u proseku ima 5 tableta po posetiocu. Isto tako ekstazi ima i naziv ljubavna droga (u praksi ono što se dešava nema veze se ljubavlju) zbog jakog seksualnog nagona koji izaziva tokom svog dejstva. Nagon je toliko jak da korisnik bez ikakvog razmišljanja završava u krevetu sa jednim ili više partnera, poznatih ili nepoznatih nema razlike. Dejstvo mu je od 3 do 6 sati, a ima slučajeva kad radi i do 12 sati. Posle dejstva, korisnik obično pada u depresiju(pogotovo redovni korisnici) i jako je izražen osećaj kajanja ukoliko uradite nešto blesavo, a ume da se javi i sam od sebe. Preterano doziranje može dovesti do jako velikih problema i do otkazivanja rada srca i može prouzrokovati smrt. Osobe sa istorijom bolesti srca nikako ne smeju da ga koriste. Nije retko da se koristi u kombinaciji sa drugim vrstama droge, naročito spid i heroin. Uobičajeno je da se koristi u kombinaciji sa alkohol, što dovodi do opasnosti od trovanja alkoholom, jer ekser poništava alkohol i mnogo puta nismo svesni da smo preterali.
P.S. Meni se desilo da sam popio 9 tekila i 6 piva, a da nisam ni osetio koliko sam pijan, a bez njega već posle 6 piva bio bih mrtav pijan.

- Medicinskim i stručnim izrazima se neću baviti iz razloga što oni ne opisuju sam rad eksera (ekstazi) na narodnom, razumljivom jeziku.

- Kako Prepoznati:

Po meni jedna od najlakših droga za otkrivanje, što se kaže po viđenju ili od oka. Korisnici su uglavnom neispavane, usplahirene osobe, koje, sa dužim vremenom korišćenja postaju totalno psihički nestabilni, izuzetno paranoični i agresivni. Dok traje dejstvo droge, obično su hiperaktivni, puni snage, početnicima je gestakulacija totalno neprirodna(glas im je pojačan, nasrtljivi su,
oči su obično pokrivene naočarima), u kući su obično zatvoreni u zatamljenim sobama i neprijateljski nastrojeni prema ukućanima. Muzika je uglavnom pokretač i često je pojačana do kraja. Pogled luta velikom brzinom i stegnutost vilice je jako uočljiva. Zenice su raširene do te mere da se boja očiju i ne vidi. Jednostavno rečeno kad neko koga poznajete ima ludački pogled, znajte da je na ekseru ili kokainu.

Zdravstvene Tegobe:

Ekstazi je droga koja kompletno razara Centralni Nervni Sistem, sam mozak i celo telo uopšte. Najveće i najbrže posledice su po sam mozak, koji jako brzo strada i najveći broj korisnika ove droge završava u psihičkim ustanovama. Moj prijatelj je otišao kući urađen, legao da spava i probudio se poremećen, imao je 23 godine tada. Dan danas se leči bez nekog većeg napretka.
Ekstazi uništava srce i krvne sudove i najčešći uzrok smrti od prevelike doze ove droge je upravo srce. Ekseri prilikom dejstva ubrzavaju rad srca do te mere da jednostavno prepukne i strefi vas srčani udar. Ovo se dešava sa preteranim uzimanjem eksera i tu nema spasa. Kad kažem preteranim to se odnosi na svega dve tablete, a to je upravo doza koju korisnici u proseku konzumiraju na žurkama.
Gubitak apetita, telesne težine, problemi sa reproduktivnim organima i genetskim materijalom su prateće pojave, koje su uopšteno govoreći zajedničke za sve vrste droga. Međutim kod Ekstazija je sve ovo nekako ubrzanije u odnosu na druge vrste i za kratko vreme možete videti momka ili devojku kako počinje da kopni i da se suši. Seksualna želja je na početku ogromna, ali kako raste zavisnost tako se ona smanjuje, dok potpuno ne nestane. Pravi problem je taj što ekseri ubijaju kvalitet sperme (kod muškaraca) i jajnih ćelija (kod žena), takvom brzinom, da je moguće da samo posle par meseci korišćenja dođe do drastičnog pada kvaliteta pomenutih ćelija, pa čak i do sterilnosti. Često se dešava da ukoliko dođe do trudnoće kod zavisnika, plod bude sa nekom manom što dovodi do abortusa. Ovo je veoma prisutno i u situacijama u kojim je majka totalno normalna, ali zbog oca korisnika dete ne bude normalno.

Zavisnost:

Osoba koja je ušla duboko u priču sa ekstazijem je prvenstveno psihički navučena sa retko fizičkim krizama i u velikom broju slučajeva, psihički nestabilna. Najcrnja stvar je ta što ekstazi velikom brzinom uništava mozak i kada se to desi nema više povratka. Osobe koje poznajete, a igraju se sa ovim stvarima trebalo bi da posavetujete i u krajnjem slučaju, ako ste im prijatelji obavestite roditelje i porodicu uopšte, o nevolji koju imaju. Porodica je uglavnom svesna, ali je isto tako i poslednja koja je obaveštena. Bez saradnje zavisnika nema ni pravog lečenja, a bez lečenja pitanje je vremena kada će da zaduži krevet na psihijatrijskom odeljenju neke od klinika. Terapija se uglavnom svodi na pojedinačne i grupne terapije kod psihijatra, uz kombinaciju lekova koje lekar prepiše.

Filmofil (Dr_feelgood) Savet:

Nekako se ekstazi zbog svoje cene nametnuo kao najjednostavnije rešenje za provod po žurkama i upravo zbog cene je i jako dostupan, pa je drugi problem kako sačuvati zavisnika od dalje upotrebe.
Tu morate dobro otvoriti oči i za prvo vreme, istog držati uz porodicu, odaljiti ga od nazovi prijatelja sa kojima se družio i tražiti da vam sve ispriča. Jedina nada svih koji su uključeni je to, da će vaša voljena osoba, imati dovoljno zdravog mozga da uvidi šta je moglo da mu se desi. Pričajte sa njim-njom, o mogućim scenarijima, ubeđujte ga da se drži normalnog života i imajte mnogo strpljenja. Morate znati da su sposobni da jako brzo prelaze sa droge na drogu, a najčešće se okreću marihuani i skanku. Poželjno je da radite iznenadne testove na droge, nekada i po dva puta na dan (na početku) i nemojte puno očekivati, jer će uglavnom dok mu se ne razbistri pred očima biti pozitivan na marihuanu. Vremenom će se vratiti u normalne životne tokove, ali je jako bitno da budete istrajni u zahtevima da je normalan čovek onaj koji se ne drogira. Siguran sam da ćete biti izloženi situaciji da vam se servira priča, kako on-ona mora da uzima bar travu neko vreme. Nemojte na ovakve zahteve pristajati, jer to je samo odlaganje problema, nikako rešavanje. Pre ili kasnije imaćete istu situaciju i zato je jako bitno da ostanete prisebni, jer trava nije manje zlo, već odlaganje problema na kratko vreme. Vama treba (dete, brat, sestra, ko god da je u pitanju) ona osoba koja je bio pre droge i u tome istrajte. Možete pobediti, Moja porodica i Ja, jesmo.
 
Forum » Medicina » Zlo Koje Ubija - Droga » Ekstazi
Page 1 of 11
Search:

Pretraga Filmofila
Filmofil Chat
Zabranjeno je postavljanje linkova drugih web sajtova.
Naj-Download
Prijava
Marketing
Statistika