Klinike za lecenje bolesti zavisnosti - Forum

Klinike za lecenje bolesti zavisnosti - Forum


Novi Post Lista Korisnika Pravilnik Pretraga RSS
Page 1 of 11
Forum » Medicina » Zlo Koje Ubija - Droga » Klinike za lecenje bolesti zavisnosti (Ponuda u Srbiji)
Klinike za lecenje bolesti zavisnosti
donceDate: Petak, 28/12/2012, 18.59 | Poruke # 1
Poruke: 569
Nagrade: 0
Reputacija: 57
Status: Offline


Posle raspada SFRJ stanovnistvo u svim clanicama nekada jake i zdrave zemlje bilo je izlozeno uticajima zapadnjackih bolesti. poznato je da su SAD i EU jos od doba hipi komune imali ogroman problem sa drogama i drugim vrstama zavisnosti. Isto tako imali su izgradjen i preventivni i zdravstveni sistem koji je funkcionisao izuzetno. Medjutim to nije bio slucaj sa SFRJ. Posto smo bili zemlja koja je definitivno imala najzdraviju omladinu, mogu slobodno reci na svetu, nismo imali razijen sistem za prevenciju i lecenje ovih bolesti. Verovali ili ne u Srbiji se prvi put Zavod za lecenje bolesti zavisnosti pojavljuje 1987 godine. Tada je dotadasnji Institut za alkoholozam i narkomaniju, pripojen zavodu i osnovana je cuvena Drajzerova. Svo osoblje i pacijenti prebaceni su u Drajzerovu i tada po prvi put u SFRJ, pocinje da se obraca paznja na bolesti kao sto su Narkomanija i Kocka. SFRJ je imala pacijente na lecenjima od alkoholizma i 95% pacijenata su cinili alkoholicari. Nalazenje droge u SFRJ je bilo gotovo nemoguce. Tadasnji narkomani uglavnom su se snabdevali u Madjarskoj, Austriji i Italiji. Unosenje droge je bilo izuzetno tesko i nikako nije bilo za dalju distribuciju, vec za licnu upotrebu. Postojale su skupine narkomana koji su isto tako bili pod kontrolom tadasnje Milicije. Dozvoljavalo se unosenje manjih kolicina koje su se trosile u okviru njih nekoliko. Ako se neko i drznuo da pokusa da preprodaje, brzo je bio hapsen i padao u zaborav.
Uz raspad drzave doslo je do procvata kriminala. Nasi kriminalci koji su uglavnom operisali po inostranstvu i svi bili direktno pod kontrolom sluzbe bezbednosti, masovno se vracaju u svoje zemlje i pod izgovor patriotizam pocinju da uspostavljaju kriminalne organizacije. Tokom ratova na prostorima SFRJ, isti krecu u odbranu svoje zemlje sa jednim ciljem "PLJACKA". U glavnim gradovima sada vec novostvorenih drzava, brzo uspostavljaju svoju vlast. Brzo zapocinju medjusobnu saradnju i nastaje pravi pravcati kriminal. 99,9% stanovnistva pada pod uticaj ovog 0.01% i droga ulazi na velika vrata. U posleratnim godinama, droga postaje dostupna bukvalno na svakom cosku. Omladina veoma brzo prihvata novi trend i droga dobija oblike epidemije. Hapsenja, pljacke i ubistva zbog droge sada su svakodnevnica, a sve vise klinaca u lokalnim dilerima vidi svoje idole. Svi bi odjednom da budu kriminalci i klupko je odmotano.
U medjuvremenu drzava na sve ove dogadjaje ostaje kompletno nema. Veliki igraci imaju podrsku politicara i samim tim su nedodirljivi. Sredstva za prevenciju i lecenje narkomanije su na jadnom nivou ili se uopste i ne izdvajaju. Zdravstvo jednostavno nema obuceno ljudstvo za adekvatnu borbu protiv narkomanije i stanovnistvo je na vetrojebini, da se tako izrazim. Savetovalista ne postoje, SOS telefoni nisu ni opcija, lekova nema, odlazak kod psihijatra je tabu tema jer preovladava misljenje da si lud ako ides kod psihijatra, ma prosto receno, novonastale drzave nisu imale ni volje ni mehanizme da se suprotstave ovoj posasti. Kad na sve ovo dodate da roditelji koji su odrasli u zdravoj sredini i nisu imali pojma sta je to droga, jednostavno nisu umeli ni da prepoznaju problem kod deteta, dobro smo i prosli.
Eto tako je jedna zdrava i prepostena nacija, pretvorena u sest novih moralno i zdravstveno unistenih nacija. Kad sve saberemo i oduzmemo mozemo reci da su nam lose karte podeljene krajem 80-tih i jos uvek trpimo posledice toga.

- E sad da se vratim na zdravstvo. Osnivanjem Drajzerove, otvorena su vrata za lecenje, prevenciju i savetovanje gradjana. U kratkom vremenskom roku Drajzevora je dobila titulu najveceg centra za LBZ na prostorima naseg dela Evrope. Isto tako evoluirala je i prosirila svoje kapacitete.

Ovo je jedina bolnica u Srbiji koja je specijalizovana za prevenciju, lecenje i rehabilitaciju bolesti zavisnosti. Od 2006.g. ova institucija je reorganizovana u Specijalnu bolnicu za bolesti zavisnosti i ima stacionarni deo i konsultativnu sluzbu.


Vid borbe protiv droge.

SBBZ Drajzerova, ima veliki broj programa lecenja koji su organizovani po tipu ambulantnih programa, zatim u okviru dnevnih bolnica, kao i na bolnickim odelenjima. Pored toga postoje još Odsek za laboratoriju, Odsek za medicinsko snabdevanje (bolnicka apoteka), kao i stacionar sa 30 kreveta na Klinickom odeljenju za lecenje zavisnosti od alkohola i politoksikomanije, 16 kreveta na Odelenju poluintenzivne nege i 8 kreveta na Odelenju intenzivne nege (lecenje zavisnika od droga). Kako kazu u Drajzerovoj, u narednom periodu ocekuju prosirenje smestajnih kapaciteta na svim nivoima. U okviru svojih terapija, iz programa se izdvajaju metadonska i buprenorfin.
Po recima direktorke ove institucije Prim. dr Jasne Daragan-Saveljić, ove dve terapije su se pokazale kao najuspesnije u lecenju zavisnika.

Metadonska terapija je terapija koja je besplatna i podrazumeva svakodnevno uzimanje razblazenog metadona. Pacijenti mogu terapiju dobiti u samoj bolnici, a mogu se dobiti kolicine za nedeljno ili dnevno odrzavanje.


SBBZ Drajzerova

Buprenorfinska terapija je terapija koja je kod nas uvedena tek 2010. godine i trenutno ima najbolje rezultate. Pod ovom terapijom podrazumeva se redovno uzimanje leka Buprenorfina (poznatijeg kao suboteks). Kolicinu dnevnog unosenja odredjuje doktor, a cena je 20.000 dinara bez obzira dal uzimate 20mg dnevno ili samo 1mg. Nimalo jeftino za nase prilike i kako stvari stoje ovaj bezobrazluk ce ostati na snazi i u narednim godinama. Medjutim to nije do zaposlenih u Drajzerovoj vec je drzava odredila ovaj cenovnik. Moje misljenje je da drzava i ne zeli da ima zdravu omladinu, vec su im potrebni dozivotni narkomani.
Zasto?
- To trebaju oni da odgovore, jer ja ne vidim razlog za ovakav cenovnik. Kad pogledate sveukupno stanje i nase platezne mogucnosti, jasno Vam je da je mali broj onih koji mogu da priuste ovu terapiju. Sramota.

- http://www.drajzerova.org.rs/ (Web sajt Drajzerove)

- Teodora Drajzera 44, Beograd, Dedinje (Adresa)

- +381 11 3671 429 (Kontakt telefon)

Savetovalište za alkoholizam:

Adresa: Gornjačka 34 11000 Beograd

Telefon: +381 11 3647 531


Zemlja je ipak ravna ploča!!!
 
donceDate: Subota, 29/12/2012, 10.32 | Poruke # 2
Poruke: 569
Nagrade: 0
Reputacija: 57
Status: Offline


Drzavne ustanove za lecenje bolesti zavisnosti.

BEOGRAD:

* Institut za mentalno zdravlje – Klinika za bolesti zavisnosti:

http://www.imh.org.rs

* Blok za bolesti zavisnosti

Palmotićeva 37
011 3307 508, 3307 509

* Dispanzerske usluge, Centar za adolescente

Paunova 2
011 2666 166

* Dispanzerske usluge 2 (Velika zgrada IMZ)

Palmotićeva 37
11 3307 516

* Dom zdravlja na Novom Beogradu

Nehruova 53
011 156–655, 162-948


Jedan od banera "Reci NE Drogama"

NOVI SAD:

* Klinički centar Vojvodine, Klinika za za bolesti zavisnosti

Ulica Hajduk Veljka 1
centrala KCV: 021 484 3 484
http://www.kcv.rs

* Dom zdravlja Novi Sad, Odeljenje za neuropsihijatriju

Odsek za alkoholizam i narkomaniju
Ulica Zmaj Ognjana Vuka 19
central: 021 420-211

NIŠ:

* Klinički centar Niš, Klinika za zaštitu mentalnog zdravlja i neuropsihijatriju razvojog doba

Bulevar dr Zorana Đinđića 48
018 224-984, 224-964
http://www.kcnis.co.rs

KRAGUJEVAC:

* Klinički Centar Kragujevac

Psihijatrijska klinika- Centar za bolesti zavisnosti
Zmaj Jovina 30
034 50 53 52
http://www.centarzabolestizavisnosti.rs

VALJEVO:

* Zdravstveni centar Valjevo, Zavod za bolesti zavisnosti
Sinđelićeva 40-44
014 295 555
http://www.zcvaljevo.rs

SUBOTICA:

* Zdravstveni centar Subotica, Odeljenje za psihijatriju

Ulica Ivana Milutinovića
Centrala: 024 555 222
http://www.zc-subotica.org.rs

KRALJEVO:

* Zdravstveni centar Studenice, Odeljenje za psihijatriju

Jug Bogdanova bb
036 301-752
http://www.zcstudenica.org

ŠABAC:

* Opšta bolnica Šabac, Odeljenje za psihijatriju

Popa Karana 4
015 363 327, 363 340
http://www.bolnica015.org.rs

ZRENJANIN:

* Opšta bolnica “Đorđe Jovanović”, Psihijatrijska služba

Ulica Dr Vase Savića
023 513 200, 564 104
http://www.bolnica.org.yu

GORNJI MILANOVAC:

* Zdravstveni centar Gornji Milanovac, Psihijatrijsko odeljenje

Vojvode Milana Obrenovića 37
032 715 766, 711 670

SOMBOR:

* Zdravstveni centar Sombor,

Odeljenje za alkoholizam, narkomaniju granična stanja

025 467 700
http://www.zcsombor.co.rs


Zemlja je ipak ravna ploča!!!
 
donceDate: Utorak, 29/01/2013, 17.17 | Poruke # 3
Poruke: 569
Nagrade: 0
Reputacija: 57
Status: Offline


E posle liste drzavnih klinika i bolnica za borbu protiv narkomanije, kako je red, nastupaju i privatni tabori. Kad pozelite da budete legalno opljačkani, a da ne rešite problem javite se ovim nazovi bolnicama, klinikama, ordinacijama ili kako ih već nazivaju da legalizuju otimačinu.
U Srbiji postoji veliki broj ovih (nazovimo ih) zdravstvenih ustanova, i većina njih je stacionirana u našem glavnom gradu. Da bi smo Vam dočarali njihov rad, kontaktirali smo jednu od klinika da bi dobili sliku o cenovniku usluga i obimu njihove zarade po pacijentu. Nije tajna da ove klinike rade polu-legalno tj. ne izdaju račune za svoje usluge, a samim tim i ne plaćaju adekvatan porez. Krenimo redom.

Pre par dana pozvao sam kliniku i sa druge strane javio mi se ljupki zenski glas i rekao 'Izvolite'.
Ja krenuo priču kako imam burazera koji ima problem itd. slozim joj priču, kao tek je priznao pa sad ne znamo šta dalje i da smo voljni da zapucamo i u Bg. zarad njegovog zdravlja. Ljupki glas mi je ko iz topa rekao, da bi to bilo najbolje i da je najpozeljnije da ga dovedemo i da ostane kod njih na skidanju sa gudre.
Kazem Ja, njoj, da bi to bilo idealno i da me zanima koliko to košta?
Ona počela da me uvija kako ostajanjem dobija full tretman, klopu, rad sa najlekarima, diskreciju i da to zadovoljstvo košta 150 evra, ali dnevno.
Sine, umalo se nisam prevrnuo.
Još kad je dodala da to skidanje traje od 5-7 dana, ma šlogirao sam se.
Međutim nastavljam kao da je to OK i pitam je jer posle toga gotovo, e tu me je čekao šok.
Ljupki glas mi na to dodaje da kad prođe tih 7 dana, onda treba zaštititi pacijenta i da je njihova preporuka da se ugradi nekakav implant koji košta 500 evra i da je to zaštita na tri meseca. Postoje i na više meseci koje su skuplje.
Druga solucija je takođe u opticaju, a to su nekakve tablete koje moraš da piješ svako jutro i zovu se Naloreks blokatori. One koštaju oko 2000 dinara, tabla lekova za sedam dana, jer u početku moraš da piješ po celu tabletu dnevno.
Zamalo da ne zaplačem od muke.
Rekla mi je i da minimum 2 godine moraš da budeš kod njih na programu da bi mogli neki rezultati da se ostvare. Naravno tu idu u obzir i razgovori sa terapeutom čija je satnica 2000 dinara, a jedino prvi razgovor, na prijemu, košta 3500 dinara
Sumo sumaru da dodješ na lečenje treba ti za nedelju dana 1050 evra, plus 3500 dinara za prvi razgovor. Posle tih nedelju dana još 500 evra za implant.
Znači 1550 evra samo da startuješ sa lečenjem.
ODAKLE BRE!

Sa ljupkim glasom sam se jedva pozdravio, jer je ona bila spremna da priča koliko god treba samo da te ubedi da dodješ.
Prođe dva dana pozovem Ja njih opet i opet mi se javi ljupki glas, Ja se predstavim i krenemo u razgovor.
Pitam Ja nju dal je moguće da mi dođemo i dobijemo Subokson kao terapiju, koja je koliko toliko jeftinija (rukovodio sam se cenovnikom iz Drajzerove) od ponuđenog u prethodnom razgovoru?
Ljupki glas mi je rekao da je ta terapija namenjena za ljude koji su sve prošli i nije delovalo (misli se na istresanje para od nekoliko godina, pa onda im uključe subokson).
Počnem Ja nju da moljakam i ona meni kaze da će mozda doktorka da dozvoli mom bratu, ali da ona ništa ne garantuje.
Pitam je koliko košta ta terapija?
E, tad sam hteo da se stvarno onesvestim.
Kaze meni ljupki glas, onako mrtva hladna, 'razgovor kod lekara (3500) i recimo 8mg dnevno izađe 5100 dinara'.
Pošto mi dolazimo sa strane trebalo bi da uzmemo dozu za dve nedelje, jer si u obavezi da svake 2 nedelje dolaziš na kontrole kod psihijatra i to bi nas izašlo 25.200 plus doktorski pregled 3.500 (pošto prvi put dolazimo), znači sve 28.700 dinara za 14 dana. Put do Bg-a i nazad niko ne računa, pa neću ni Ja.
AUUUUU, rekao sam joj Hvala, ali ne hvala.

Pa bre kako ih nije sramota da deru ljude nije mi jasno. U međuvremenu sam saznao da tablu tog suboksona ili buprenorfina koji oni prodaju, nabavljaju za 300 dinara, 8mg.

Sad vi vidite koliko oni zarađuju. Stvarno sramota.


Zemlja je ipak ravna ploča!!!
 
donceDate: Sreda, 06/02/2013, 20.41 | Poruke # 4
Poruke: 569
Nagrade: 0
Reputacija: 57
Status: Offline


Po nekom redosledu stvari sada ide spisak privatnih klinika u Srbiji

· Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti

Adresa: Мiklošićeva 9, Beograd (Zatvorena pre par godina)

Adresa: Ul. Pere Popadića br.33 21000 Novi Sad
Tel: 021 419 122, 021 6411 665

Adresa: Ul. Vojvode Putnika br.55 , Niš
Tel 018 560 873, 018 565 510
http://www.spec-clinic.org/

· Klinika Dr VOROBIEV

Adresa: ul. Sremskih Boraca 2E, Zemun, Beograd
Tel: 011 3167 190, 064 9402 383, 062 139 1123
http://www.lecenjezavisnosti.rs/

· Specijalistička psihijtrijska ordinacija RAMAH

Adresa: Prilepska 5, Beograd
Tel: 011 2647 237, 063 219 730
E-mail: ramahord@eunet.rs

· Specijalizovana psihijatrijska ordinacija LORIJEN

Adresa: Tetovska 45, Beograd
Tel: 011 3088 090, 011 3088 091
011 6454 236, 063 267 117
E-mail: lorijen@artcommunication.co.rs
http://www.lorijen.co.rs/

· Psihijatrijska ordinacija SINGIDUNUM

Adresa: Dobračina 46, Beograd
Tel: 381/011 26 28 911 i 381/64 258 43 93
E-mai: office@posingidunum.rs
http://www.posingidunum.rs

· Specijalizovana klinika za lečenje bolesti zavisnosti NALTREX ZONE

Adresa: Geršićeva 14a, Beograd
Tel:011 241 35 36, 011 241 35 21
Mob: 064 64 77 282
http://www.naltrexzone.rs

IZLAZ POSTOJI - Ustanova socijalne zaštite

- Ustanova socijalne zaštite “Izlaz postoji” specijalizovana je za tretman različitih oblika zavisnosti i jedinstvena je ustanova za rehabilitaciju i resocijalizaciju.Pružanje pomoći korisnicima podrazumeva: prihvatanje, smeštaj i ishranu, organizovanje edukativnog, psiho-edukativnog, okupaciono-radnog i porodičnog tretmana sa korisnikom i porodicom korisnika. U okviru tretmana korisnici su smešteni u ustanovi, uz stalni nadzor stručnog osoblja i uz stalni rad specijalizovanih terapeuta koji takodje pomažu i porodicama da se suoče sa problemom i učestvuju u njegovom rešavanju.

Tel: 011 250 24 61, 064 820 27 27
e-mail: izlazpostoji@gmail.com
http://www.izlazpostoji.rs

NV Centar

Adresa: Kragujevac, Kolubarska 53
tel: +38134373029,381637719510
e-mail: nvcentrsrb@gmail.com
http://www.nvcentar.webs.com

Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti "Vita", Novi Sad

Ustanova je stacionarnog tipa i raspolaze sa ukupno 18 bolesnickih postelja.

Adresa : Sentandrejskom putu 117c, Novi Sad
br. telefona: 021/6414-911, 6414-922
e-mail bolnica.vita@gmail.com ,
Web: http://www.bolnica-vita.co.rs


Zemlja je ipak ravna ploča!!!
 
Forum » Medicina » Zlo Koje Ubija - Droga » Klinike za lecenje bolesti zavisnosti (Ponuda u Srbiji)
Page 1 of 11
Search:

Pretraga Filmofila
Filmofil Chat
Zabranjeno je postavljanje linkova drugih web sajtova.
Naj-Download
Prijava
Marketing
Statistika