Hidžama - Forum

Hidžama - Forum


Novi Post Lista Korisnika Pravilnik Pretraga RSS
Page 1 of 11
Forum moderator: donce 
Forum » Medicina » Alternativna medicina » Hidžama
Hidžama
donceDate: Sreda, 14/11/2012, 12.20 | Poruke # 1
Poruke: 569
Nagrade: 0
Reputacija: 57
Status: Offline


Uvod i Istorija

Reč hidžama arapskog je porekla i potiče od korena al-hadžm što znači sisati, isisavati, izmusti i upotrebljava se da označi dreniranje dojke za vreme dok dete sisa. Al-hadžam je osoba koja izvodi hidžamu, a hidžama je naziv za profesiju. Mihdžam je naziv za halat koji se upotrebljava za sakupljanje krvi ili pak za nož koji se upotrebljava pri radu hidžame.


oprema za izvodjenje hidzame

Procedura je poznata u tradicionalnim lečenjima Babilonaca, zatim Malajaca gde se naziva "bekam", Kine pod nazivom "gua-ša", te Arapa "hidžama". Nakon što je preporučena od strane Poslanika Muhammeda s.a.v.s., koji je prema navodima u brojnim hadisima, ostavio preporuke za vreme i načine izvođenja hidžame, ona nastaje na tlu Medine kao jedna specifična i blagotvorna metoda lečenja. Na ovaj način hidžama postaje sunet.
Kao posudice za hidžamu su korišteni životinjski rogovi, zatim različite posudice u obliku šoljica, koje su bile od bambusa, metala, kasne od stakla, a u novo vreme i plastike. Vakum je u rano vreme dobijan isisavanjem vazduha iz životinjskoga roga čiji je široki kraj bio postavljen na kožu pacenta. Drugi način dobijanja vakuma u posudicama je sagorevanjem komadića papira ili vate. Najsavremenija oprema postiže vakum pomoću pumpe. Zarezivanje kože rađeno je oštrim kamenom, različitim nožićima i žiletima. Danas se radi hirurškim skalpelom.

Način izvođenja

Izvodi tako da se na kožu, na raznim mestima po telu, postave posudice. U njima se na različit način isisavanjem vazduha dobe vakum. Na taj način se, koža i potkožne strukture, pod delovanjem vakuma delimično usisavaju u posudice, što izaziva nakupljanje krvi u tom području - tzv. hiperemiju. Nakon što se posudice skinu, evidentira se crveni trag podkožno nakupljene krvi, koji neko vreme ostaje. Ukoliko se oštrim instrumentom naprave ubodi ili plitki i mali rezovi na koži, a potom se posudice sa vakumom ponovo apliciraju, dolazi do isisavanja krvi u njih. Ona je u početku jako tamna, venska, a aplikacija vakuma se ponavlja sve dok krv ne postane svetlija.


Hidzama(ledja)

Prljava krv - stvarnost ili legenda?

Smatra se, da je krv koja leži pod kožom puna toksina i da to može izazvati bolnost. Oni se na pomenuti način evakuišu iz organizma. Savremene naučne medicinske stude, koje se sprovode u svetu, pokazale su da postoji evidentna razlika u sastavu kapilarne krvi uzete iz prsta (odakle se obično uzima za analizu) i one uzete prilikom hidžame. Laboratorijski nalazi pokazuju tu razliku.

Za šta se koristi hidžama?

Metoda je korisna protiv bolova u ramenu, leđima, glavi, licu, grlu, uhu, nosu i očima, te u drugim područjima. Hidžama, prema tradiocionalnom medicinskom tumačenju, ima ulogu u zagrevanju i regulaciji protoka energe u krvi, raspršujući hladnoću, vlagu, toksine i vetar. Smanjuje otok i bol.

Sledeća stanja dobro reaguju na hidžamu:

- oboljenja uzrokovana vlagom
- bol u krstima,
- lumbago,
- išijas,
- bol u rukama i ramenima,
- bol u nogama i mišićima,
- stomačni bolovi sa povraćanjem,
- glavolje,
- migrene,
- nesanica.

Ko izvodi hidžamu?

- Hidžamu su tokom istorije izvodili za to obučeni ljudi. U početku su to radili lekari, a kasnije je to prešlo u ruke berberskog zanata (zajedno sa vađenjem zuba i obrezivanjem-cirkumcizijom). U svakom periodu su postojali određeni propisi koji su regulisali rad osoba koje su puštale krv, te njihovu opremu i obrazovanje. U toku izučavanja brijačko-berberskog zanata prkatično i teoretski se učilo i obavljanje pomenutih radnji. U našim krajevima unazad 60 godina u edukaciji brijača-berbera se ne uči vađenje zuba, puštanje krvi i obrezivanje. U nekim sredinama još su se zadržali berberi koji na stari, primitivan i medicinski neispravan način sunete-obrezuju djecu, ali to je sve rjeđe..
- Puštanje krvi je medicinska metoda i spada u domen male hirurgije. Pravljenje rezova na koži zahteva strogu primenu principa asepse i antisepse, te korišćenje jednokratnih instrumenata i sterilnog materijala. Adekvatno je može uraditi samo za to edukovana i kvalifikovana osoba, sa određenim sertifikatom. Sve ostalo je nestručnost, laicizam, ili dunđeraj. Nestručan rad ni po svetovnim, niti po verskim normama je nepoželjan, a i nije dozvoljen.

Hidzama (pustanje krvi)

Izvor: astrozmaj.com ( dr Merim Omerhodžić )


Zemlja je ipak ravna ploča!!!
 
Forum » Medicina » Alternativna medicina » Hidžama
Page 1 of 11
Search:

Pretraga Filmofila
Filmofil Chat
Zabranjeno je postavljanje linkova drugih web sajtova.
Naj-Download
Prijava
Marketing
Statistika